Radio Nacional de España en el laberinto franquista. La construcción de la radio estatal tras la Guerra Civil (1939-1945)

  1. Gómez García, Salvador 1
  2. Martín Quevedo, Juan 2
  1. 1 Universidad de Valladolid
    info

    Universidad de Valladolid

    Valladolid, España

    ROR https://ror.org/01fvbaw18

  2. 2 Universidad Rey Juan Carlos
    info

    Universidad Rey Juan Carlos

    Madrid, España

    ROR https://ror.org/01v5cv687

Journal:
Historia y comunicación social

ISSN: 1137-0734

Year of publication: 2020

Volume: 25

Issue: 1

Pages: 101-112

Type: Article

DOI: 10.5209/HICS.69230 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openOpen access editor

More publications in: Historia y comunicación social

Metrics

Cited by

  • Scopus Cited by: 5 (10-02-2024)
  • Dialnet Métricas Cited by: 5 (25-02-2024)
  • Web of Science Cited by: 5 (19-10-2023)
  • Dimensions Cited by: 4 (23-12-2023)

SCImago Journal Rank

  • Year 2020
  • SJR Journal Impact: 0.242
  • Best Quartile: Q1
  • Area: History Quartile: Q1 Rank in area: 245/1592
  • Area: Communication Quartile: Q3 Rank in area: 238/570
  • Area: Sociology and Political Science Quartile: Q3 Rank in area: 688/1415

Índice Dialnet de Revistas

  • Year 2020
  • Journal Impact: 0.580
  • Field: HISTORIA Quartile: C1 Rank in field: 8/305
  • Field: COMUNICACIÓN Quartile: C1 Rank in field: 12/68
  • Field: HISTORIA GENERAL Y ESPECIALIZADA Quartile: C1 Rank in field: 4/118

CIRC

  • Social Sciences: B
  • Human Sciences: A

Scopus CiteScore

  • Year 2020
  • CiteScore of the Journal : 0.6
  • Area: History Percentile: 76
  • Area: Communication Percentile: 39
  • Area: Sociology and Political Science Percentile: 36

Journal Citation Indicator (JCI)

  • Year 2020
  • Journal Citation Indicator (JCI): 1.07
  • Best Quartile: Q1
  • Area: HISTORY Quartile: Q1 Rank in area: 118/488
  • Area: FILM, RADIO, TELEVISION Quartile: Q1 Rank in area: 9/63

Dimensions

(Data updated as of 23-12-2023)
  • Total citations: 4
  • Recent citations (2 years): 1
  • Field Citation Ratio (FCR): 3.81

Abstract

This article analyzes the role of Radio Nacional de España in the early francoism. In a context of great material and human scarcity, and with a legislation still in development, the Franco regime was forced to redefine a radio created to respond to the needs of the Civil War and adapt it for a new stage. This forced to act on two axes: First, the development of a centralized administration that would allow to manage the scarce and dispersed resources in the most efficient way, in which REDERA had a prominent role. Second, the planning and construction of an infrastructure, particularly through the Arganda complex, which would allow appropriate national and international coverage.

Bibliographic References

  • Balsebre, A. (2001). Historia de la radio en España. Volumen I. (1874-1939). Cátedra, Madrid.
  • Balsebre, A. (2002). Historia de la radio en España. Volumen II. (1939-1985). Cátedra, Madrid.
  • Beneyto, J. (1944). Planteamiento del régimen jurídico de prensa y propaganda. Editorial Reus, Madrid.
  • Del Arco, M. A. & Pons, M. (1999). Diccionario de Derecho Civil. Comares, Granada.
  • Ezcurra, L. (1974). Historia de la radiodifusión española. Los primeros años. Editora Nacional, Madrid.
  • Faus, Á. (2007). La radio en España (1896-1977). Una historia documental. Taurus, Madrid.
  • Franquet, R. (1988). La radio. De la telegrafía sin hilos a los satélites (cronología 1780-1984). Mitre, Barcelona.
  • García, J. (1980). Radiotelevisión y política cultural en el franquismo. Madrid, CSIC.
  • Gil, J. (2008): La política exterior del franquismo. Flor del Viento, Barcelona.
  • Gómez, S. & Martín, J. (2012). “Del Yugo a la Cruz. Radio Nacional de España: una radio en transición (1945-1951)”. En Área Abierta, 3 (12), Madrid.
  • Gómez, S. & Navarro, N. (2014). “Las voces de un dictador. La figura de Franco en los micrófonos de Radio Nacional de España (1937-1959)”. En Palabra Clave, 17 (1), pp. 46-70.
  • Gómez, S. y Martín, J. (2017). “A crusade over the airwaves: the Blue Division on Radio Nacional de España (1941-1954)”. En Historical Journal of Film, Radio and Television, 37(2), pp. 295-314.
  • Hernández, P. (2017). “Consideración teórica sobre la prensa como fuente historiográfica”. En Historia y Comunicación Social, 2 (22). pp. 465-477.
  • Munsó, J. (1988). 50 años de Radio Nacional de España. Escrito en el aire. RTVE, Madrid.
  • Murelaga, J. (2010). “Historia contextualizada de la radio española del franquismo (1940-1960)”. En Historia y Comunicación Social, 14, pp. 367 - 386.
  • Orozco, J. (2009). Radio Nacional de España: nacida para ganar una guerra. Manuscritos, Madrid.
  • Preston, P. (2002). Franco caudillo de España. Grijalbo, Barcelona.
  • Seoane, M. C., y Saiz, M. D. (2014). Cuatro siglos de periodismo en España: De los avisos a los periódicos digitales. Alianza, Barcelona.
  • Sebastián-Morillas, A. “El papel de la publicidad en España en prensa y radio durante el franquismo: el nacimiento de la sociedad de consumo”. En Cuadernos.info, 41, pp. 209-226. http://dx.doi.org/10.7764/cdi.41.1128
  • Sevilano, F. (1988). Propaganda y medios de comunicación en el franquismo. Publicaciones UA, Alicante.
  • Timoteo, J. (1989). Historia de los medios de comunicación en España, 1900-1990. Ariel, Madrid.
  • Vallés, A. (ed.) Historia de la radio valenciana. (1999). CEU, Valencia.
  • Vivancos, J. (2006). Guerra Civil y Radio Nacional de España. Salamanca, 1936. RTVE, Madrid.